SISTEMI VIDEO NADZORA

Sistem video nadzora je važan sigurnosni element, posebno za komercijalne ili kancelarijske prostore kao i za prostor oko kuće. Pre svega, video nadzor deluje preventivno i plaši lopove, što je pokazatelj da je neko imanje pod budnom zaštitom. U suprotnom, kamere će otkriti pojavu kriminalaca, njihove radnje i rute za ulazak, što će im pomoći da ih uhvate u budućnosti. Kamere i monitori omogućavaju vam da gledate događaje uživo, a snimači arhiviraju snimke radi kasnijeg pregleda. CCTV tehnologija postoji već decenijama, ali poboljšanja u poslednjim godinama čine je još efikasnijom u hvatanju kriminalaca na delu i njihovom privođenju pravdi. Razmotrite različite delove CCTV sistema i kako svi zajedno rade.

Svrha sigurnosnih kamera je snimanje događaja, posebno na ranjivim mestima ili lokacijama visokog rizika u vašoj zgradi i oko nje. Postoji nekoliko osnovnih vrsta sigurnosnih kamera:

Analogne kamere

postoje već godinama i još uvek su najčešća vrsta CCTV kamera koje su danas instalirane. Imaju osnovnu funkcionalnost i čuvaju video snimke na licu mesta.

Analogne-HD kamere

razvojem tehnologije prenosa slike u visokim HD rezolucijama uspele da u potpunosti zamene dosadašnje tipove analognih kamera, uz to da zadrže isti način prenosa signala do DVR snimača putem koaksialnog kabla.

IP kamere

(koriste IP protokol za prenos signala) obavljajući iste osnovne funkcije kao i analogne i HD kamere, ali sa znatno većim mogućnostima. IP kamere se odlikuju oštrijim slikama veće rezolucije i fleksibilnijim pametnim funkcijama poput detekcije upada u zonu, detekcije prelaska preko zamišljene linije, brojanja ljudi, prepoznavanja tablica itd. Ovo pruža mogućnost prijema obaveštenja u vezi sa bilo čim neobičnim što bi kamera zabeležila- kao što je kretanje unutar vašeg preduzeća u 03:00 - i gledanje uživo bilo gde sa računara ili pametnog telefona. Tehnologija prenosa slike pitem IP protokola omogućava skalabilnost sistema, olakšava izradu složanih sistema sa centralizovanim snimanjem video zapisa sa kamera koje se inače nalaze na različitim geografskim lokacijama, omogućava korišćenje postojećih računarskih mreža, wi-fi linkova i optičkih kavlova za prenos signala.    Glavni “nedostatak” (u koliko se to može nazvati nedostatkom, ako uzmemo u obzir prednosti koje pružaju) IP kamera je njihova veća cena u odnosu na analogne i HD kamere.